Standbeeld van Generaal Jacques

Generaal Jacques

Meer info

Bovenop een hardstenen sokkel wordt in een bronzen beeld Generaal Jacques voorgesteld met legerjas, een helm en een sabel en een verrekijker in de hand. Op de hoeken staat telkens een figuur : -een soldaat in uniform met sabel en vlag; -een soldaat in uniform met het geweer in rust; -een negerslaaf met ontbloot bovenlijf, met gebalde vuist en de handboeien nog rond de pols geklemd en onder de andere arm een tak met vruchten; -een soldaat met het geweer in rust, gekleed in tropenkostuum Tussen deze vier figuren staan er vier gedenkplaten tegen de sokkel.

Na zijn studies aan de militaire academie trok hij naar Kongo-Vrijstaat, waar hij aanvankelijk werkte als eenvoudige klerk, maar later ook een rol speelde in de Belgo-Arabische oorlog. Hij stichtte er Albertstad als militaire post tegen de Arabische slavenhandelaars.

In 1895 werd hij zelfs districtscommissaris van het rubberwingebied Lac Leopold II, privégebied van koning Leopold II. Zijn rol hierin werd aan de kaak gesteld in het Casement-rapport.

Na zijn koloniale avontuur richtte hij zich volledig op zijn militaire carrière, die in een stroomversnelling kwam door de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Slag om de IJzer stond hij aan het hoofd van het 12de Linieregiment, dat samen met het 11de Linieregiment en Franse troepen het bruggenhoofd aan de oostelijke oever van de IJzer tegen de oprukkende Duitsers moest verdedigen. Op 25 oktober 1914 nam Jacques het bevel over van kolonel Meiser. Zijn hoofdkwartier bevond zich aanvankelijk in het stadhuis van Diksmuide, later aan de IJzerlaan. Jacques raakte zelf gewond door de zware beschietingen en wist nog tot 10 november 1914 het bruggenhoofd Diksmuide uit Duitse handen te houden.In 1916 werd Jacques bevorderd tot luitenant-generaal. Hij kreeg het commando over de 3de Belgische divisie van 5 februari 1917 tot 4 oktober 1919.

 


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/standbeeld-van-generaal-jacques

Historische datum

25-10-1914 - 04-10-1919

Tags:

HERDENKING - JACQUES

Thema's:

FRONTSTREEK - MILITAIRE STRIJD - SOLDATEN

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten