Restanten betonconstructie militair domein (Poelkapelle - WOI)

Restanten betonconstructie militair domein (Poelkapelle - WOI)

Restanten betonconstructie militair domein (Poelkapelle - WOI)

Kenmerken

Meer info

De Duitsers bouwden het Vrijbos uit tot een goed gecamoufleerd depot. In het bos werden tal van depots voor materialen, munitie en allerhande voorraden ingericht. Een netwerk van spoorlijnen, emplacementen en smalspoorbaantjes doorkruiste het bos. Begraafplaatsen werden in het bos aangelegd, net zoals oefenterreinen, schietstanden en observatieposten. Tot 1917 leek het bos een relatief veilig oord te zijn, zeker in vergelijking met de loopgraven aan het front. Maar vanaf 1917 zou het bos door de vijandelijke artillerie omgetoverd worden in een 'vulkanisch maanlandschap'. Om het bos te kunnen verdedigen, werden vanaf 1917 'Riegels' uitgebouwd: dit waren dwarsverbindingen tussen de hoofdstellingen die min of meer van het N naar het Z liepen. De 'Riegels' waren oost-west gericht. Geholpen met de betonnen versterkingen die her en der in en rond het bos opgetrokken werden, moesten de manschappen de 'vesting' voldoende kunnen verdedigen. Vlakbij deze constructie liep een spoorweg, met verschillende korte aftakkingen en een rangeerstation. Hoogstwaarschijnlijk moet de functie van deze betonnen constructie in het kader van dit station gezien worden.

Thema's:

ACHTER HET FRONT - FRONTSTREEK - MILITAIRE STRIJD - SOLDATEN - WAPENS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten