Oorspronkelijke grafsteen van Joe English

Het oorspronkelijke grafmonument is een werk van Karel Lateur, broer van de schrijver Stijn Streuvels. Op een kleine sokkel staan twee vrouwen in hoogreliëf afgebeeld : de ene met een schilderspalet, de andere met een kruis.

Meer info

Het oorspronkelijke grafmonument is een werk van Karel Lateur, broer van de schrijver Stijn Streuvels. Op een kleine sokkel staan twee vrouwen in hoogreliëf afgebeeld : de ene met een schilderspalet, de andere met een kruis.

Op de top staat een uitgehouwen kruis met de letters "AVV VVC". Onderaan staan de ingebeitelde letters "Joe English" en "R.I.P.".

Tijdens de eerste IJzerbedevaart in 1920 - eigenlijk een bijeenkomst bij het graf van Joe English in Steenkerke (deelgemeente Veurne) - werd het grafmonument voor deze bekende Vlaams-Ierse schilder, tekenaar en frontsoldaat onthuld. Beeldhouwer Karel Lateur, broer van de schrijver Stijn Streuvels, vervaardigde dit werk. Op elke IJzerbedevaart worden sindsdien de Vlaamse gesneuvelden herdacht en wordt het “Testament van de IJzersoldaten” in herinnering gebracht en geactualiseerd.

English was de zoon van de Ier Henry English (Waterford, 1853 - Adegem 1918) en Marie Dinnewet (Brugge, 1858 - Brugge, 1905). Zijn vader richtte in Brugge aan het Sint-Salvatorskerkhof een goudborduuratelier op samen met zijn echtgenote, die was opgegroeid in een Brugse kunstenaarsfamilie. Het gezin had tien kinderen, nl. vier zonen en zes dochters, die borduurden in het atelier van hun ouders. Eén zoon, Michiel English, werd priester en speelde een belangrijke rol in de liturgie en als kunsthistoricus in het bisdom Brugge. English schilderde en tekende reeds van jongs af aan op school. Om zijn talenten verder te ontwikkelen volgde hij cursussen tekenen en schilderen aan de Stedelijke Academie te Brugge.

Hij was een talentvolle jongeman en op aanbeveling van de directeur van de Brugse academie kon hij van 1901 tot 1908 een opleiding volgen aan de Koninklijke Academie te Antwerpen. Zijn leraar was er o.a. Juliaan de Vriendt, wiens zoon Samuel de Vriendt een van zijn trouwste vrienden werd. Joe behaalde in 1904 en 1907 de Romeprijs en in 1907 ook de Godecharleprijs. English liet zich tot Belg naturaliseren en leerde in Antwerpen - toen een belangrijk centrum van de Vlaamse Beweging - zijn echtgenote Elisabeth Goedemé (1876-1926) kennen, die ook opgroeide in een Vlaamsvoelend en kunstminnend gezin. Zij was een begaafde pianiste en muzieklerares. Van 1908 tot 1914 werkte Joe te Brugge als zelfstandig kunstschilder. Voor het goudborduuratelier van zijn vader ontwierp hij o.a. heel wat vlaggen. In het gezin English-Goedemé werden twee kinderen geboren, nl. Lieve (Brugge, 7 maart 1912 - 4 april 1934) en Raf (11 maart 1915 - 9 oktober 1967).

In 1914 werd hij gemobiliseerd. Vanaf eind 1915 werkte hij als kunstenaar in Veurne, waarbij hij zich ontwikkelde tot prominent frontsoldaat. Hij ontwierp de typische heldenhuldezerkjes voor de Vlaamse gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. In 1918 werd hij ook frontschilder.

Hij stierf op 36-jarige leeftijd in het legerhospitaal L'Océan te Vinkem aan een onbehandelde blindedarmontsteking in de nacht van 31 augustus 1918.

Hij werd begraven op de Belgische militaire begraafplaats van Steenkerke. De allereerste IJzerbedevaart vond daar in 1920 plaats bij zijn graf. In 1930 werd hij bijgezet in de crypte van de IJzertoren.

Door toedoen van zijn vriend Samuel de Vriendt, zoon van Juliaan de Vriendt, worden een aantal olieverfschilderijen en aquarellen, die Veurne tijdens de oorlog voorstellen, permanent in het stadhuis van Veurne tentoongesteld. In 1976 werd in Vinkem op initiatief van de VTB ter ere van English een monumentje in de vorm van een heldenhuldezerk opgericht, in de nabijheid van het hospitaal L'Océan.


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/oorspronkelijke-grafsteen-van-joe-english

Historische datum

31-08-1918

Tags:

JOE ENGLISH - IJZERTOREN - IJZERBEDEVAART - HELDENHULDEZERKJE - L\'OCÉAN

Thema's:

DOOD - FRONTSTREEK - SOLDATEN - VLAAMSE ONTVOOGDING - ZIEK

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten