Oorlogsmonument, Kalkendorp, Kalken (Laarne)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Oorlogsmonument

Het oorlogsmonument werd opgericht op 20 oktober 1924 als gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog van de gemeente Kalken.

Kenmerken

Meer info

Het monument werd geplaatst ten oosten achter de noordelijke zijbeuk van de Sint-Denijskerk op het verharde areaal van het afgeschafte kerkhof rondom de kerk, nu onderdeel van het dorpsplein. De gedenksteen is van hardsteen en kunststeen (?) binnen een rond perk met lage heesters, omsloten door een ijzeren hekwerk aan hardstenen paaltjes. Op de voorzijde van het hoge vierkante voetstuk staat het opschrift "Hulde/ aan onze/ Helden". Onderaan de obelisk in half beeldhouwwerk is een gevallen soldaat met lauwerkrans te zien. Hij is omarmd op schouderhoogte door een engel die een veer in de hand houdt voor een open geslagen boek waarop "Onsterfelijk" is neergeschreven. Op het topstuk van de obelisk staat het opschrift "1914 / Vrede/ 1918". Onder het bekronend topstuk zijn de afgeronde hoeken van de obelisk deels versierd met bloemen in reliëf. Aan de linker- en rechterzijkant zijn de namen van de opgeëisten en de gesneuvelden vermeld boven een licht verdiept paneel met lauwerkrans. Aan de achterzijde van de obelisk is een opschrift te zien met vermelding van de oprichtingsdatum, burgemeester, schepenen, secretaris en leden.
Voor het gedenkteken ligt schuin opgericht een later bijgevoegde eenvoudige gedenkplaat met opschrift ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Historische datum

20-10-1924

Terug naar resultaten