Noodwoning op de kanaalberm bij de Site John McCrae

Noodwoning op de kanaalberm bij de Site John McCrae

Meer info

Beschrijving Locatie

De Kanaalsite John McCrae ligt langs de Diksmuidseweg (N369), naast huisnummer 148, net ten N van de Noorderring, net ten W van de Ieperlee en het kanaal Ieper-Ijzer. Deze site bevat de Britse militaire begraafplaats "Essex Farm Cemetery", met links de medische post en aanpalende betonrestanten. John McCrae wordt herinnerd op de provinciale naamsteen en de benaming van het pad "John McCraepad". Wandelpaden en informatieborden geven verder nog toegang en duiding voor het monument voor de 49th West Riding Division op de kanaaloever achter de begraafplaats, een noodwoning en diverse betonconstructies, allen ten W van het kanaal en ook bereikbaar via het kanaalpad.

Beschrijving Relict

Restant van een betonconstructie, met gebogen dak. De afmetingen van de binnenruimte zijn bij benadering: H. 220 x L. 700 x Br. 300cm. De resterende muren zijn ca 40cm dik en verstevigd met ronde bewapeningsijzers. Het beton van de voormuur (W-kant) is gegoten tegen een houten bekisting. Deze muur bevatte 1 deuropening, geflankeerd door 2 vensteropeningen (met uitsparingen voor houten planken). Alle openingen zijn bovenaan afgerond. Bij de achtermuur tegen de kanaalberm is een klein deeltje van de golfplaat (met brede golving, zgn. 'olifantenplaat' genoemd) te zien, die fungeerde als dakbedekking van de constructie en die aan de zijkanten steunde op een laag, betonnen muurtje. Boven deze golfplaten was eveneens een laag beton gegoten, waarvan nu nog betonrestanten aan de zijkanten te zien zijn. Centraal bovenaan in deze achtermuur steekt een opening met buis.

Historische Achtergrond

Restant van een betonnen schuilplaats, opgetrokken door de Britse genie ('Royal Engineers') tegen de W-kant van het kanaal Ieper-IJzer. Deze schuilplaats werd na de oorlog, bij gebrek aan beter, aangewend als noodwoning.


Website:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/woi/relict/721

Tags:

WEDEROPBOUW - SCHUILPLAATS - JOHN MCCRAE

Thema's:

FRONTSTREEK

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten