Naamsteen 'John McCrae In Flanders Fields 3 mei 1915'

Naamsteen 'John McCrae In Flanders Fields 3 mei 1915'

Meer info

Op de naamsteen nabij de Kanaalsite John McCrae, die opgericht werd in 1985, is evenwel een klaproos aangebracht: de klaproos is door het gedicht van John McCrae hét symbool geworden van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar ontelbare slachtoffers. John McCrae, geboren in 1872 in Guelph (Canada), had een militaire opleiding genoten vooraleer hij geneeskunde ging studeren. Toen hij zich bij het uitbreken van WOI als vrijwilliger had aangemeld, werd hij aangesteld als brigade-arts bij het '1st Canadian Field Artillery'. Bevorderd tot luitenant-kolonel kwam hij met zijn brigade in de nacht van 22 op 23 april 1915 terecht in de omgeving van de boerderij, die 'Essex Farm' gedoopt was (nabij 'Bridge No 4' over het kanaal Ieper-IJzer).

Hier verzorgde hij 17 dagen lang o.m. slachtoffers van de Duitse gasaanval van 22 april 1915. McCrae raakte heel sterk getroffen door het gruwelijke oorlogsleed rondom hem. Op 2 mei 1915 stierf bovendien zijn goeie vriend Alexis Helmer. Totaal ontredderd schreef hij het gedicht 'In Flanders Fields', op 3 mei 1915 bij de kanaaloever nabij 'Bridge No 4', uitkijkend over de pas aangelegde begraafplaats, nu bekend als 'Essex Farm Cemetery'. Nadat McCrae begin juni 1915 werd overgeplaatst naar het 'No. 3 Canadian General Hospital' te Dannes-Camiers in N-Frankrijk, herschreef hij zijn gedicht en zond het op naar 'The Spectator', waar het geweigerd werd. Het Londense weekblad 'Punch' publiceerde het wel op 8 december 1915, weliswaar anoniem. Sindsdien begon het een eigen leven te leiden: tegen het einde van de oorlog genoot het gedicht een wereldwijde faam en werd het intens aangewend als propagandamiddel. John McCrae schreef verder nog het gedicht 'The Anxious Dead', dat op 30 september 1917 verscheen in 'The Spectator'.

McCrae, nog maar net tot consulterend geneesheer van de Britse legers in Frankrijk gepromoveerd, kreeg een long- en hersenvliesontsteking en overleed op 28 januari 1918 in het Britse hospitaal van Wimereux. Hij ligt begraven op 'Wimereux Communal Cemetery'.

'Naamsteen 1914-1918' Nr. 10 - tweede reeks - 1985 De 'naamstenen' werden in de tachtiger jaren geplaatst op belangrijke sites voor het Belgisch leger waar nog geen gedenktekens aanwezig waren. Het gaat telkens om een ruitvormige gedenksteen uit witte natuursteen die schuin tegen rechthoekige sokkel van gewapend beton gevestigd is. Bovenaan het gekleurde wapenschild van de provincie West-Vlaanderen; daaronder "John McCrae In Flanders Fields 3 mei 1915"; onderaan een ingebeitelde klaproos. De naamstenen zijn ontworpen en uitgevoerd door Pieter-Hein Boudens, geboren te Brugge op 29 april 1955. De ruitvormige naamstenen meten 80 x 80 x 10 cm. De letters zijn diep V-vormig ingekapt en lichtgrijs gepatineerd. Bovenaan de tekst prijkt het schild van de provincie West-Vlaanderen in geanodiseerd aluminium. Onderaan werd meestal het officieel monogram van Koning Albert I ingekapt als hulde aan deze vorst. Het voetstuk in spanbeton werd gegoten door de firma Hollevoet te Torhout naar een ontwerp van Johan Vansteenkiste, bouwkundig tekenaar bij de Provinciale Dienst voor Cultuur.


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/naamsteen-john-mccrae-in-flanders-fields-3-mei-1915

Historische datum

03-05-1915

Tags:

BEGRAAFPLAATS - GASAANVAL - IN FLANDERS FIELDS - HERDENKING - JOHN MCCRAE - DICHTER

Thema's:

FRONTSTREEK - MENSELIJKE VEERKRACHT - SOLDATEN - VRIJE TIJD

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten