Museum aan de IJzer

Museum aan de IJzer

Meer info

Op 1 maart 2014 heropende het vernieuwde MUSEUM AAN DE IJZER zijn deuren voor het grote publiek.

De vernieuwde museale invulling van het Museum aan de IJzer legt de focus op de Belgisch-Duitse confrontatie tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Vlaamse ontvoogding. De museale invulling focust hierbij op de vredesgedachte. Als leidraad hierbij gebruiken we de leuze: 'Wat rest van het leven. Wat blijft van het land':

Wat rest van het leven?
'Hoe proberen de soldaten een normaal leven te reconstrueren aan het front?', 'Wat nemen mensen mee als ze plots op de vlucht slaan?', 'Op welke manier probeerden frontsoldaten terug thuis de oorlog te verwerken?'... Op een impliciete manier wordt hierin ook de vredesgedachte meegegeven.

Wat blijft van het land?
Uiteraard verwijst deze uitdrukking naar de littekens die de oorlog in het omliggende landschap trok en legt ze verbanden met de verdere omgeving aan de IJzer.
Maar 'Wat blijft van het land' verwijst eveneens naar het Belgisch patriottisme bij het uitbreken van de oorlog en het Vlaams-nationalisme en de Vlaamse Beweging tijdens en na WOI. We vertrekken hierbij van de specifieke geschiedenis van de IJzertoren als monument en willen de bezoeker doorheen de tentoonstelling laten reflecteren over nationale identiteit.

 

De praktische info: http://museum.aandeijzer.be/museum/praktisch/openingsuren


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/museum-van-de-ijzertoren-oorlog-vrede-vlaamse-ontvoogding

Tags:

IJZERTOREN - VLAAMSE ONTVOOGDING

Thema's:

GELD VERDIENEN

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten