Heldenhuldezerkje Willemsfonds

Meer info

Dit Heldenhuldezerkje stond vroeger op de gemeentelijke begraafplaats van Koekelare aan de Pieter Lansensstraat en de Ringlaan.

Het was de grafsteen van Bruno Jacobs. Er was een plaat op aangebracht waarop stond te lezen: 'Rustplaats Bruno Jacobs Echtg. van Louise Vandevelde 1829-1917 Eeuwige vergunning'. 

Jacobs werd in 1829 in Zwevezele geboren. Hij overleed op 88-jarige leeftijd te Koekelare op 23 mei 1917. Hij was zonder beroep volgens zijn overlijdensakte, naar verluidt zou hij op de wijk Leugenboom geboerd hebben. Hij is geen militair in WOI. 

De gemeentelijke begraafplaats werd echter afgeschreven en in de jaren 1972-1973 moest een aanvraag tot hernieuwing van het recht op de eeuwigdurende grafconcessie ingediend worden. Dat gebeurde niet en het Schepencollege schonk het Heldenhuldezerkje aan de plaatselijke afdeling van het Willemsfonds.  Als symbool van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd en ter gelegenheid van de 11-Juliviering van 1977 te Koekelare, brachten zij dit Heldenhuldezerkje over naar het hart van Koekelare en verwijderden zij de plaat met de persoonlijke gegevens van Jacobs.  De onthulling, eigenlijk op vrijdag 8 juli1977, gebeurde door de Schepen van Cultuur, mevr. M. Lootens-Ampe, na een toespraak door Raf Seys, animator van de Willemsfondsafdeling, die daarin het ontstaan en de betekenis van het Heldenhuldezerkje belichtte.


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/heldenhuldezerkje-willemsfonds

Historische datum

23-05-1917

Tags:

VLAAMSE ONTVOOGDING - HELDENHULDEZERKJE

Thema's:

BEZET GEBIED - DOOD - SOLDATEN - VLAAMSE ONTVOOGDING - BURGERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten