Gedenkteken Francis Ledwidge

Gedenkteken Francis Ledwidge

Meer info

Francis Ledwidge, geboren op 19 augustus 1887 in Slane (County Meath) was een Iers nationalist en dichter.

In oktober 1914 had hij dienst genomen bij het 5de bataljon van de 'Royal Inniskilling Fusiliers' (voordien behoorde hij bij de 'Irish Volunteers'). Hij vocht in Gallipoli en Salonika, vooraleer hij in december 1916 met het 1ste bataljon terugkeerde naar het Westelijk Front. In juni 1917 arriveerde hij in de Ieperboog. Hij was met kameraden met 'wegwerkzaamheden' bezig op 31 juli 1917 (begin van de Slag om Pilckem Ridge) toen hij en 5 werkmakkers dodelijk getroffen raakten door een granaat.

Hij werd begraven in de omgeving waar dit monumentje werd opgericht, vooraleer hij in 1919 werd overgebracht naar het nabijgelegen 'Artillery Wood Cemetery'. Het gedenkteken voor Ledwidge werd ontworpen en uitgevoerd door Stad Ieper. Voor het monumentje werd gebruik gemaakt van Ieperse, gele baksteen, die in zogenaamde 'Vlaams verband' (ook wel eens 'kop en strek' genoemd), gemetseld zijn. In het Engels heet dit 'Flemish Bond', symbool voor de vreemde band die er tussen Vlaanderen en Engeland bestaat via het verhaal van de oorlog. Speciaal is ook het gebruik van een bleke, kalkachtige mortelspecie voor het volzetten van de voegen tussen de bakstenen. Deze bleke mortelspecie wil refereren naar de snelle kalkachtige specie die gebruikt werd bij zeer veel wederopbouwwoningen. Bij de onthulling op 31 juli 1998 waren neef Joe Ledwidge en de Ierse schrijver Dermot Bolger aanwezig. Inmiddels staat een exacte replica van dit monumentje in de tuin van Ledwidges geboortehuis in Slane.

Het monument ligt langs het fietspad op de bedding van de oude spoorweg naar Torhout. Sinds enkele jaren heet het stuk van aan het kanaal Ieper-IJzer tot aan de Poezelstraat, passend het Ledwidgepad. Op de plexiplaten op het monument staat bovenaan een foto van de onfortuinlijke dichter en de aanhef van Ledwidges beroemdste vers, Thomas MacDonagh. Onderaan, als epitaaf, het gedicht Soliloquy (1917) – prachtig vertaald door Benno Barnard (Alleen, 1998).


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/gedenkteken-francis-ledwidge

Historische datum

01-10-1914 - 31-07-1917

Tags:

HERDENKING - COMMONWEALTH WAR GRAVES COMMISSION - IERS - IERLAND - DICHTER

Thema's:

DOOD - FRONTSTREEK - MENSELIJKE VEERKRACHT

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten