Gedenksteen Willy Coppens

Baron Willy Omer François Jean Coppens de Houthulst (Watermaal-Bosvoorde, 6 juli 1892 - Berchem, 21 december 1986) was een aas uit de Eerste Wereldoorlog met de meeste Belgische overwinningen op zijn naam.

Meer info

Coppens, zoon van kunstenaar Omer Coppens, werd in 1913 opgeroepen voor militaire dienst en gelegerd bij het 2de Regiment Grenadiers. Hij voelde zich meer geroepen tot de Compagnie des Aviateurs maar zijn aanvraag werd afgewezen.

Na een jaar bij de Grenadiers neemt hij, op eigen kosten, vlieglessen bij de Burgerluchtvaartschool te Hendon in Groot-Brittannië (met 39 andere Belgen). Daar kreeg hij onder andere les van Albert Ball. Twee maanden later nam Willy Coppens cursussen bij de Militaire Luchtvaartschool van Étampes, waar hij tijdens de training het wereldhoogterecord brak. Op 9 december 1915 haalde hij zijn vliegbrevet.

Zijn actieve dienst in de Eerste Wereldoorlog vangt aan eind 1916 met verkenningsvluchten te Houtem bij het 6e escadrille. Op 8 april werd hij gepromoveerd tot sergeant en overgeplaatst naar het 4e escadrille, voor verkenningsvluchten. Hij smeekte om overplaatsing en als jager te vliegen. In juni 1917 wordt hij overgeplaatst naar het 1e escadrille van Fernand Jacquet te Moere. Daar werd hij aangesteld als jager en moest hij vliegen met zijn karakteristieke blauwe Hanriot HD-1, bij de Duitsers werd hij bekend als "de Blauwe Duivel". In februari 1918 kwam hij bij het 9e escadrille, waar hij zich ontwikkelde tot specialist in het neerhalen van observatie- en artilleriebegeleidingballonnen, de "Drachen". Slechts drie van zijn 37 overwinningen betroffen het uit de lucht halen van andere vliegtuigen. Maar omdat het neerhalen van ballonnen een riskante operatie was, werden deze overwinningen meegeteld.

Op 14 oktober 1918, bij zijn laatste overwinning, werd hij gewond aan zijn been. Met zware bloedingen crashte hij en zijn been moest geamputeerd worden.

Na de oorlog deed Willy Coppens dienst als Belgisch militair attaché in Groot-Brittannië. Na Groot-Brittannië werd hij militair attaché in Parijs. In maart 1926 voerde Willy Coppens samen met George Medaets en Jean Verhaegen een geslaagde vlucht uit van Brussel naar Leopoldville. Dit deed het drietal in zeven ettapes in een Brequet 19 genaamd “Reine Elisabeth”. Een jaar later wilden ze het succes herhalen maar het vliegtuig stortte neer. Alle inzittenden overleefden de crash. In 1940 ging hij met pensioen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Zwitserland, eveneens als militair attaché. Daar wendde hij zijn invloed aan om Belgische gevangenen in Duitsland te helpen via het Rode Kruis. Na de oorlog schreef hij talrijke artikels over politieke onderwerpen, voornamelijk in La Libre Belgique.

Hij overleed op 94-jarige leeftijd. Hij was getrouwd met Ariane Martin (1915-2003) en ze hadden twee dochters.


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/gedenksteen-willy-coppens

Historische datum

09-12-1915

Tags:

HERDENKING - COPPENS - DE BLAUWE DUIVEL

Thema's:

COMMUNICATIE

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten