Gedenkplaat voor luitenant-generaal A. E. Michel du Faing d' Aigremont

Gedenkplaat voor luitenant-generaal A. E. Michel du Faing d' Aigremont

Meer info

De gedenkplaat herdenkt de bijdrage van luitenant-generaal Michel in het bewaren van de monumentale historische gebouwen van de stad Veurne tijdens WOI. Augustin Edouard Michel (Charleroi, 1855 - Fays-Famenne, 1931) kreeg een militaire opleiding en was het grootste deel van zijn militaire carrière artillerie-officier. Vanaf 1913 werd hij belast met het bevel over de 4de Legerafdeling en over de forten te Namen, die hij had moeten opgeven aan het begin van WOI. Na de terugtocht uit Antwerpen neemt de 4de divisie stellingen in aan het IJzerfront tussen Tervate en Kaaskerke. Op 26 oktober trekt de divisie zich terug tot achter de spoorwegdijk van de toenmalige spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide.

Vanaf december 1914 tot begin januari 1917 verblijft de 4de legerdivisie in Wulpen. In de lente van 1915 beval hij dat er militairen noch legermateriaal door Veurne mochten trekken. Aangezien internationale overeenkomsten het beschieten van een verlaten stad verboden, hoopte hij zo verdere aftakeling van de historische stad te voorkomen. Daartoe werd ook het treinverkeer omgeleid, werden samenscholingen verboden en vrijgeleiden verplicht. Deze maatregelen gingen uit van het leger en het stadsbestuur.

Een tijdlang werd Veurne inderdaad beduidend minder beschoten, maar toch kon niet verhinderd worden dat Duitsers de stad bombardeerden en in het voorjaar van 1918 fel beschoten. Michel kreeg verschillende militaire onderscheidingen.

In 1920 ging hij met pensioen. Op 11 juli 1920 was hij aanwezig bij de inhuldiging van het monument voor de 4de Legerafdeling in Wulpen. Het jaar daarop werd hij in de adelstand verheven. In 1931 overleed Michel. Het jaar daarop werd een stèle voor hem toegevoegd aan het monument te Wulpen. Apotheker Honoré Ruyssen had tijdens de oorlog het profiel van Michel geboetseerd. Dit profiel en de tekst liet hij in een bronzen plaat gieten. Vervolgens werd de plaat bevestigd aan de voorgevel van zijn woning op de Grote Markt 15. Tijdens WOII liet het stadsbestuur de plaat verwijderen en bewaarde ze in het archief. Het was die gedenkplaat die de "Vriendenkring der Oud-Strijders van het 20ste Linieregiment 1914-1918" inspireerde om in 1961 een grotere plaat aan te brengen in een halfsteens gemetseld monument op de hoek van de Grote Markt en de Appelmarkt. Men koos voor een Latijnse tekst om taalkundige twisten uit te sluiten.


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/gedenkplaat-voor-luitenant-generaal-a-e-michel-du-faing-d-aigremont

Historische datum

01-12-1914 - 01-01-1917

Tags:

BELGIË - BELGISCH - HERDENKING - A. E. MICHEL DU FAING D\' AIGREMONT

Thema's:

ACHTER HET FRONT - MENSELIJKE VEERKRACHT - ONDERNEMEN - SOLDATEN

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten