Gedenkplaat voor het huis van mevrouw Favarger-Tack

Hier woonde Me Favarger-Tack Moeder onzer soldaten van 1914-1918, "Ici habita Me Favarger-Tack Maman des soldats de 1914-1918". "Douairière" Faverger de la Favarge, Mw Tack genoemd, reed met haar ezeltje van Nieuwkapelle naar De Panne, om inkopen te doen voor de soldaten in de loopgraven. Ze bleef achttien maanden in haar villa "Marietta", bij de soldaten wonen. De villa bestaat nog. Mw Tack werd gedecoreerd van de Orde van Leopold.

Meer info

"Madame Tack" weigerde tijdens de loopgravenoorlog halsstarrig haar woonplaats aan de IJzer (Belgische eerste linie) te verlaten.

Op 10 oktober 1836 werd Marie Thérèse Louisa in Nieuwkapelle in de aanzienlijke familie Tack geboren. Na de dood van haar man, de tot Belg genaturaliseerde Zwitserse edelman Franz Faverger de la Favarge (gestorven op 25 augustus 1883), vestigde ze zich terug in haar geboortedorp Nieuwkapelle, in de "Villa Marietta" langs de IJzerdijk.

Bij het uitbreken van WOI was zij 78 jaar en werd zij de legendarische "Moeder van de soldaten", "Maman des soldats", "Dame de l'Yser", "Maman des tranchées", "De dame der loopgraven", "Soldatenmoeder", "Maman Tack"... Het verhaal gaat dat zij haar woning weigerde te verlaten (die tegen de Belgische eerste linie gelegen was) en met haar ezelin Paula te zien was in de loopgraven. Ze zou de militairen in de loopgraven bezocht hebben en hen van voedsel en sigaretten voorzien hebben. Ze zou officieren en soldaten ontvangen hebben in haar huis. Feit is dat ze in dagboeken van militairen vermeld wordt en dat ze op 20 juni 1916 het Ridderkruis van de Orde van Leopold II ontvangen heeft.

In april 1916 werd haar huis gedeeltelijk vernietigd en moest zij het verlaten, maar militairen herstelden het en na 2 dagen kon zij al terugkeren. In de herfst van 1917 werd het echter te gevaarlijk en vluchtte ze naar De Panne, waar talrijke militairen haar kwamen opzoeken.

Ze stierf te Brussel in 1927, op 91-jarige leeftijd, en werd met militaire eer begraven op het kerkhof van Nieuwkapelle. Aan beide zijden van het graf ligt familie van haar begraven, o.m. haar dochter Mariette Faverger de la Favarge-Buyse en haar kleindochters Rose Buyse en Blanche Buyse.


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/gedenkplaat-voor-het-huis-van-mevrouw-favarger-tack

Historische datum

04-08-1914 - 01-10-1917

Tags:

BELGIË - BELGISCH - HERDENKING - MILITAIR - MADAME TACK

Thema's:

DAGELIJKS LEVEN - FRONTSTREEK - GETUIGEN - MENSELIJKE VEERKRACHT - SOLDATEN - BURGERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten