Fragment van beeld van Lode De Boninge

Dit is slechts een fragment van het oorspronkelijke beeld met de afbeelding van Lode de Boninge en is afkomstig uit de puinen van de eerste IJzertoren.

Meer info

Beeld afkomstig van de gedynamiteerde IJzertoren, Lode de Boninge voorstellende. Louis de Boninge werd geboren als Franstalige notariszoon te Antwerpen op 26 november 1896 en liep school van 1906 tot 1913 aan het Sint-Amandscollege te Kortrijk en vanaf 1914 aan het seminarie van de Witte Paters te Boechout.

Bij het uitbreken van WOI zette hij zijn opleiding voort in Boxtel - Nederland. In november 1915 werd hij opgeroepen, op 15 februari 1916 vatte hij zijn opleiding aan als brancardier te Auvours (Frankrijk) en 4 maanden later kwam hij aan op het IJzerfront. Hij ontplooide zich als medewerker van het frontblaadje 'Sint-Amandus Studentenblad' en werd stichter-redacteur van 'De Leiekerels'.

Aanvankelijk vermeed De Boninge elke discussie over de Vlaamse problematiek. In de loop van 1917 radicaliseerde hij tot het flamigantisme, wat tot uiting komt in zijn dagboek. Hij vormde zijn voornaam om tot Lode en eind 1917 sloot hij zich aan bij de Frontbeweging. Zijn leuze was 'Recht door zee'. Na een mislukte vliegtocht te Hondschote werd hij opgepakt en door de krijgsraad (na beroep) veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijk.

Op 7 mei 1918 werd hij op 22-jarige leeftijd bij een actie dodelijk getroffen door een obusinslag, te Sint-Joris bij Nieuwpoort. Hij werd begraven op 10 mei 1918 in De Panne (Duinhoek). Na de oorlog werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar zijn familiegraf op het gemeentelijk kerkhof te Wevelgem (1921). In 1934 werd hij op de Ijzerbedevaart verheven tot Ijzersymbool. Zowel te Kortrijk als te Wevelgem werd een straat naar hem genoemd.


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/fragment-van-beeld-van-lode-de-boninge

Historische datum

07-05-1918

Tags:

IJZERTOREN - IJZERBEDEVAART - LODE DE BONINGE

Thema's:

DOOD - FRONTSTREEK - GEWELD - MILITAIRE STRIJD - SOLDATEN - VLAAMSE ONTVOOGDING

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten