Duitse voorpostbunker, Rijkestraat, Oosteeklo (Assenede)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse voorpostbunker

Bovengrondse betonnen militaire constructie langs de Rijkestraat. Tegen de bunker zijn er andere gebouwtjes opgetrokken. Gelegen op 1200 meter ten noordwesten van de kerk van Oosteeklo. De bunker maakte deel uit van de 'vorgeschobene Linie' van de ‘Hollandstellung’.

Kenmerken

Meer info

Deze voorpostlijn liep vanaf Celie (Maldegem) over Boterhoek en Waai (Eeklo), ten noorden van Lembeke en Oosteeklo, en via Ertvelde tot Rieme. Ten noorden van Oosteeklo zijn 5 voorpostbunkers bewaard over een afstand van 2 kilometer.
De landmacht hanteerde specifieke ontwerpen voor haar bunkers. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van geprefabriceerde betonstenen die, verankerd met ijzers, dienden als gietkoffer waartussen beton gestort werd. Het plafond is meestal gegoten op ijzeren profielen waartussen houten planken waren aangebracht. De voorpostbunkers zijn allen gebaseerd op hetzelfde ontwerp, doorgaans met een borstwering op het dak, die wellicht zowel in gevechtspositie als voor observatie kon dienen.
De bunker heeft een rechthoekig grondplan van 8,20 op 7,20 meter. De tot twee meter dikke muren van de constructie zijn opgetrokken aan de hand van betonstenen. Het plafond is gegoten op ijzeren profielen.
Op het dak is een U-vormige borstwering opgetrokken, die te bereiken is via een betonnen trap.
Twee toegangen, één aan westelijke en één aan zuidelijke zijde, vormen de uiteinde van een L-vormige gang, die op zijn beurt via één deuropening toegang verschaft tot één binnenruimte van 3,20 x 2,80 meter. In de noordelijke binnenmuur zit een vierkante uitsparing van 0,25 meter die loopt vanaf de grond tot doorheen het dak. In de gang is een grote nis uitgewerkt. In de muren van de binnenruimte zijn kleine nissen uitgespaard, door het weglaten van betonstenen.
Zie ook www.meetjes.land.


Website:

http://www.bunkergordel.be/

Tags:

HOLLANDSTELLUNG

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten