Duitse telefoonpost, Ropstraat, Haasdonk (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse telefoonpost

Halfondergrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in een grasland ten noorden van de Ropstraat, ten zuiden van de Stuurstraat en ten westen van de Zandstraat. De bunker maakt deel uit van een cluster bunkers die min of meer op één lijn liggen.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.
Dit type bunker werd door de Duitsers aangeduid als 'ZF' of 'Zentrale Fernsprecher': in deze post was een telefooncentrale voorzien, om verbindingen tot stand te brengen tussen de verschillende eenheden in de stelling, de commandoposten en de artillerie. Het betreft een relatief klein type bunker, met een asymmetrische vorm en een binnenruimte van 2,5 op 2 meter. Via openingen in de achtergevel kon de nodige bedrading binnengebracht worden. Dit type bunker werd enkele meters achter de voorste lijn ingeplant.
Deze bunker is een militaire constructie van grosso modo 6,2 x 3,5 meter. De constructie is opgetrokken uit gewapend beton waarop een bijkomende afwerkingslaag is aangebracht. De hoeken en randen aan de westelijke zijde zijn afgerond. In de achtergevel aan de oostelijke zijde is één toegang zichtbaar, een ronde opening en een verticale gleuf.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten