Duitse telefoonpost, Bankstraat, Haasdonk (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse telefoonpost

Halfondergrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, op een grasland ten zuiden van de huizen Bankstraat 2 tot 16, ten westen van de N485 en het centrum van Haasdonk. Deze bunker behoort tot een ensemble van bunkers tussen het Fort van Haasdonk en de Bankstraat. De bunker is de meest noordelijke van de bewaarde bunkers van dit ensemble.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.
Dit type bunker werd door de Duitsers aangeduid als 'ZF' of 'Zentrale Fernsprecher': in deze post was een telefooncentrale voorzien, om verbindingen tot stand te brengen tussen de verschillende eenheden in de stelling, de commandoposten en de artillerie. Het betreft een relatief klein type bunker, met een asymmetrische vorm en een binnenruimte van 2,5 op 2 meter. Via openingen in de achtergevel kon de nodige bedrading binnengebracht worden. Dit type bunker werd enkele meters achter de voorste lijn ingeplant.
De bunker is een militaire constructie van grosso modo 6,2 x 3,5 meter. De constructie is opgetrokken uit gewapend beton waarop een bijkomende afwerkingslaag is aangebracht. De hoeken en randen aan de westelijke zijde zijn afgerond, terwijl de hoeken van de oostelijke achtergevel uitsteken. Het dak van de bunker is achteraan in de vorm van een licht zadeldak uitgewerkt, terwijl de bovenste rand van de achtergevel vlak is. Op het dak is wat grasbegroeiing aanwezig. Aan oostelijke zijde is één toegang zichtbaar.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten