Duitse observatiepost, Ropstraat, Haasdonk (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse observatiepost

Halfondergrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, in een grasland ten zuiden van de Ropstraat. De bunker ligt tegen een bomenrij, langs een perceelsgrens. Op 50 meter ten zuiden van deze bunker ligt een andere bunker.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.
Deze bunker is een type bunker voor 'Infanterie-Beobachtung', een observatiepost ten behoeve van de infanterie, die was ingeplant in de voorste lijn. De infanteriewaarnemer was verantwoordelijk voor het telefonisch leiden en coördineren van de infanterievuren, zoals zware mitrailleurs of granaatwerpers. De waarnemer zat op een stoeltje onder een ijzeren plaat, waar de binnenhoogte amper 1,4 meter bedraagt. Kenmerkend bij dit type bunker is de waarnemingsopening in het uitspringende deel aan de voorzijde van de bunker. Deze waarnemingsopening was afgesloten met een ijzeren plaat van 4 cm dikte, die vooraan gebogen en bovenaan vlak was. In het vlakke deel zat een ronde opening, die met een ijzeren plaat gedicht kon worden. In het schuine deel van de ijzeren plaat, net boven de betonnen wand, zat een kleine gleuf.
Deze bunker is een militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel aan de westelijke zijde. De totale afmeting van de constructie bedraagt min of meer 4,9 x 3,15 meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht. Op het dak was een afwerkingslaag aangebracht. De randen van het dak aan de voorzijde (oostelijke zijde) zijn afgerond. In het dak van het uitspringende deel aan de westelijke zijde zit een opening, waar oorspronkelijk een pantserplaat zat. De toegang tot de bunker zit aan de oostelijke zijde.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten