Duitse observatiepost, Moerstraat, Vrasene (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse observatiepost

Halfondergrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in een grasland. De bunker maakt deel uit van een cluster bunkers, waarvan er drie in hetzelfde grasland liggen.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.
Deze bunker wordt op Duitse plannen aangeduid met 'IB15'. Het betreft een type bunker voor 'Infanterie-Beobachtung', een observatiepost ten behoeve van de infanterie, die was ingeplant in de voorste lijn. De infanteriewaarnemer was verantwoordelijk voor het telefonisch leiden en coördineren van de infanterievuren, zoals zware mitrailleurs of granaatwerpers. De waarnemer zat op een stoeltje onder een ijzeren plaat, waar de binnenhoogte amper 1,4 meter bedraagt. Kenmerkend bij dit type bunker is de waarnemingsopening in het uitspringende deel aan de voorzijde van de bunker. Deze waarnemingsopening was afgesloten met een ijzeren plaat van 4 cm dikte, die vooraan gebogen en bovenaan vlak was. In het vlakke deel zat een ronde opening, die met een ijzeren plaat gedicht kon worden. In het schuine deel van de ijzeren plaat, net boven de betonnen wand, zat een kleine gleuf.
De bunker is een militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel aan de zuidwestelijke zijde. De totale afmeting van de constructie bedraagt min of meer 4,9 x 3,15 meter. De randen van het dak en de hoeken aan de voorzijde (zuidwestelijke zijde) zijn afgerond of schuin afgewerkt, waardoor de hoeken van de achtergevel uitsteken. Aan de noordoostelijke zijde zit de toegang tot de bunker, die onderaan voor een klein deel is dichtgemetseld. In het dak van het uitspringende deel aan de westelijke zijde zit een opening, waar oorspronkelijk een pantserplaat zat.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten