Duitse observatiepost, Bankstraat, Haasdonk (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse observatiepost

Halfondergrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, in een grasland ten zuiden van Bankstraat 28-32, ten noorden van de Vestingstraat, ten westen van de N485 en het centrum van Haasdonk. Deze bunker behoort tot een ensemble van bunkers tussen het Fort van Haasdonk en de Bankstraat.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.
Het betreft een type bunker voor 'Infanterie-Beobachtung', een observatiepost ten behoeve van de infanterie, die was ingeplant in de voorste lijn. Kenmerkend bij dit type bunker is de waarnemingsopening in het uitspringende deel aan de voorzijde van de bunker. Deze waarnemingsopening was afgesloten met een pantserplaat. De infanteriewaarnemer was verantwoordelijk voor het telefonisch leiden en coördineren van de infanterievuren, zoals zware mitrailleurs of granaatwerpers. De waarnemer zat op een stoeltje onder een ijzeren plaat, waar de binnenhoogte amper 1,4 meter bedraagt.
De bunker is een militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel aan de westelijke zijde. De totale afmeting van de constructie bedraagt min of meer 4,9 x 3,15 meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht. De randen van het dak en de hoeken aan de voorzijde zijn afgerond. Op het dak is een afwerkingslaag aangebracht.
Ter hoogte van het uitspringende deel aan de westelijke zijde zit een opening in het dak, waar oorspronkelijk een pantserplaat zat.
De toegang aan de oostelijke zijde vormt het uiteinde van een L-vormige gang, die op zijn beurt via een deuropening toegang verschaft tot een ruimte van 1,7 op 1 meter.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten