Duitse mitrailleurspost, Moerstraat, Vrasene (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse mitrailleurspost

Halfondergrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in een grasland. De bunker maakt deel uit van een cluster bunkers, waarvan er drie in hetzelfde grasland liggen.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.
Op Duitse plannen wordt deze bunker aangegeven met 'MG8'. Het betreft een type bunker dat bedoeld was als 'Maschinengewehr-Schartenstand'. Dergelijke mitrailleursposten waren evenredig verdeeld over de hele bunkerlijn. Ze waren bedoeld voor een zware mitrailleur, om flankerend mee te vuren. De mitrailleursposten waren zo gepositioneerd dat de vuren elkaar konden kruisen. Kenmerkend zijn de twee openingen in de voormuur van de bunker. De ene opening diende als schietopening, de andere diende voor het hanteren van een zoeklicht. Parallel met de achtermuur van de bunker liep een brede gang van 1,25 meter. De twee toegangen tot deze gang mondden uit in de loopgraaf. Centraal in de gang zat de toegang tot de bunkerruimte, die afgesloten werd met een deur. In de binnenmuren van de bunker zitten verscheidene nissen en openingen.
De bunker is een militaire constructie uit gewapend beton met een rechthoekig grondplan van grosso modo 5 x 6,30 meter. Op het beton is een afwerkingslaag aangebracht. De hoeken en randen aan de voorzijde en aan de zijkanten zijn afgerond, zodat de hoeken van de achtergevel uitsteken. Eén muuropening aan de voorzijde (zuidelijke zijde) is gedeeltelijk dichtgemetseld. In de achtergevel aan de noordelijke zijde zit één ronde opening. Parallel met de zuidelijke voorgevel loopt een gang van ongeveer 1,25 meter breedte, die aan weerszijden open is. Centraal in deze gang zit een deuropening naar de binnenruimte.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten