Duitse mitrailleurspost, Bankstraat, Haasdonk (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse mitrailleurspost

Halfondergrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, op een akker ten zuiden van de huizen Bankstraat 18 tot 26, ten noorden van de Vestingstraat, ten westen van de N485 en het centrum van Haasdonk. Deze bunker behoort tot een ensemble van bunkers tussen het Fort van Haasdonk en de Bankstraat.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.
Het betreft een type bunker, dat bedoeld was als 'MG' of 'Maschinengewehr-Schartenstand'. Dit type mitrailleurspost was evenredig verdeeld over de hele bunkerlijn. Dergelijke bunker was bedoeld voor een zware mitrailleur om flankerend te vuren. De mitrailleursposten waren zo gepositioneerd dat de vuren elkaar konden kruisen. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de twee openingen in de voormuur van de bunker, waarbij de ene opening diende als schietopening en de andere voor het hanteren van een zoeklicht. Parallel met de achtermuur van de bunker loopt een brede gang van 1,25 meter. De twee toegangen tot deze gang mondden uit in de loopgraaf. Centraal in de gang zit de toegang tot de bunkerruimte, die afgesloten werd met een deur.
Deze bunker is een militaire constructie uit gewapend beton met een rechthoekig grondplan van grosso modo 5 x 6,30 meter. Op het beton is een afwerkingslaag aangebracht. De hoeken en randen aan de voorzijde en aan de zijkanten zijn afgerond. De muuropeningen aan de voorzijde (noordelijke zijde), evenals één zijtoegang, zijn (gedeeltelijk) dichtgemetseld. Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht. Parallel met de zuidelijke achtergevel loopt een gang van ongeveer 1,25 meter breedte, die aan weerszijden open is. Centraal in deze gang zit een deuropening naar de binnenruimte. In deze binnenmuur steekt eveneens een ronde buis.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten