Duitse manschappenbunker, Strobrugge, Maldegem

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse manschappenbunker

Bijna volledig ondergrondse betonnen constructie op het gehucht Strobrugge. Deze bunker maakte deel uit van de ‘Hollandstellung’.

Kenmerken

Meer info

Ten noorden van het Leopoldkanaal, ter hoogte van Strobrugge, was een bruggenhoofd ingericht, dat aan westelijke zijde begon bij de geschutspost ter hoogte van Waaktdijk, vervolgens noordwaarts liep tot aan de weg Strobrugge-Ede en vervolgens terugkeerde tot aan de oostelijke artilleriebunker langs het Leopoldkanaal. In Strobrugge zelf, achter dit bruggenhoofd gelegen, waren twee grote bunkers opgetrokken door de Duitse marine. Het betreft een type grote 'Mannschafts Eisenbeton Unterstand' of 'MEBU', dat acht keer door de marine werd opgetrokken langs de 'Hollandstellung'. Een dergelijk grote constructie kon dienen als schuilplaats voor tientallen manschappen.
Deze grote bunker uit gewapend beton heeft een rechthoekig grondplan van 23,85 op 9,70 meter, met muren die minimaal één dik zouden zijn. Het dak zou 1,70 meter dik zijn.
Dit type bunker bevat twee toegangen van 1,10 meter breed aan zuidelijke zijde.
In de gang geven twee doorgangen van 0,90 meter breed uit op de twee grote binnenruimtes. De twee ruimtes zouden ook onderling met elkaar in verbinding staan via een doorgang in de scheidingsmuur. Het dak wordt per ruimte ondersteund door twee achthoekige betonnen pilaren met een doorsnede van een halve meter.
Naderhand werden bakstenen constructies gebouwd ter hoogte van beide toegangen. Aan westelijke zijde is een deel van het dak verwijderd, in een poging om de bunker te slopen.
Toen Strobrugge in het najaar van 1944 door de Canadese artillerie beschoten werd tijdens de zogenaamde operatie 'Switchback', schuilden er vele burgers in deze bunker.
Zie ook www.meetjes.land.


Website:

http://www.bunkergordel.be/

Tags:

HOLLANDSTELLUNG

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten