Duitse geschutspost met bijbehorende militaire post, Dijkstraat, Middelburg (Maldegem)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse geschutspost met bijbehorende militaire post

Verdedigingswerk, bestaande uit twee betonnen posten aan weerszijden van de Dijkstraat, die door middel van een gang in de dijk met elkaar in verbinding staan. Net ten westen van deze dubbele constructie is nog een bijna volledig ondergrondse betonnen post bewaard. De bunkers maakten deel uit van de ‘Hollandstellung’. De geschutspost werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt, onder meer door Duitse militairen in het najaar van 1944.

Kenmerken

Meer info

Ter hoogte van het Leopoldkanaal en Schipdonkkanaal zouden er oorspronkelijk langs beide zijden in totaal 14 bunkers opgetrokken zijn, volgens een min of meer alternerend ritme. De bunkers aan het Leopoldkanaal zijn opgetrokken aan de hand van gewapend beton, dat gegoten is tussen een houten bekisting. Deze bouwwijze en de gehanteerde types zijn kenmerkend voor de Duitse marine. De constructies ten zuiden van het Schipdonkkanaal zijn voornamelijk opgetrokken met betonblokken, een bouwwijze die vooral door de Duitse landmacht werd toegepast.
Oorspronkelijk waren er langs het Leopoldkanaal nog twee geschutsposten zoals deze geschutspost opgetrokken, op een afstand van 1300 meter. De post langs de Waaktdijk is afgebroken. De geschutsposten hebben een flankerend schootsveld, zowel in westelijke als in oostelijke richting, langs het tracé van het kanaal.
De bunkers zijn vervaardigd uit beton, dat in een houten bekisting gegoten is. Het dak van beide constructies is met gras begroeid. De muuropeningen zijn dichtgemaakt.
De constructie tegen de zuidelijke berm van de dijk heeft een rechthoekig grondplan van 15 x 8 meter. Er zijn toegangen aan de kant van de Dijkstraat, die via een geknikte gang toegang verschaffen tot vier ruimtes. De westelijke toegang van de bunker sluit aan op een overdekte betonnen loopgraaf, die onder de weg door in verbinding staat met de dubbele betonnen post aan de andere zijde van de dijk. Deze constructie zou uit twee ruimtes bestaan, met telkens een (schiet)opening aan noordelijke zijde.
Zie ook www.meetjes.land.


Website:

http://www.bunkergordel.be/

Tags:

HOLLANDSTELLUNG

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten