Duitse bunkers 'Stützpunkt Mauritz', Langeweg, Middelburg (Maldegem)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse bunkers 'Stützpunkt Mauritz'

Deze bunkers zijn gelegen in een weide ten oosten van de Leestjesweg, ten noorden van het Leopoldkanaal en het kanaal van Schipdonk en Leeskensbruggen. Het geheel bestaat uit een grote en kleinere bunker en twee open stellingen met betonnen muurtjes en paaltjes. De bunkers maakten deel uit van de ‘Hollandstellung’.

Kenmerken

Meer info

De constructies vormden het 'Stützpunkt Mauritz', dat oorspronkelijk uit drie bunkers bestond.
De grootste bunker is een type 'Mannschafts Eisenbeton Unterstand' of 'MEBU', dat meermaals werd opgetrokken door de marine. Vermoedelijk diende de opening aan westelijke zijde voor het versturen van lichtsignalen via een 'Lichtsignalgerät' (seinlamp). Ook de kleinere bunker is een type dat meermaals is opgetrokken in de sector van de marine.
Deze bunkers werden handig gecamoufleerd. De manschappenbunker werd vermomd als huisje. Er werden vensters met luiken en deuren op de betonnen buitenmuren geschilderd en er werd een rieten schilddak op de bunker geplaatst. Boven de twee open gevechtstellingen werd eveneens een rieten dak geplaatst.
De beschadigingen aan de zuidelijke toegang zouden het gevolg zijn van beschietingen van de Canadese artillerie in september en oktober 1944. Tijdens deze oorlogsmaanden schuilden burgers in de bunker.
De grootste bunker aan westelijke zijde betreft een halfondergrondse betonnen constructie, met rechthoekig grondplan. De houten binnendeuren zijn nog aanwezig. In de gangen zit telkens een waterput ter hoogte van de toegang.
De kleinere bunker staat schuin geplaatst ten opzichte van de andere bunker en heeft een min of meer vierkant grondplan. Ten noorden van beide bunkers staat een betonnen paaltje met ijzeren pin. Ten zuiden van de bunkers is een betonnen muurtje met drie betonnen paaltjes terug te vinden.
Zie ook www.meetjes.land.


Website:

http://www.bunkergordel.be/

Tags:

HOLLANDSTELLUNG

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten