Duitse bunker, Tragelstraat, Lembeke (Kaprijke)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse bunker

Volledig overgroeide bunker tegen de oostelijke rand van Camping Malpertuus, net ten noorden van het bos. Deze bunker maakte deel uit van de hoofdverdedigingsstelling van de ‘Hollandstellung’.

Kenmerken

Meer info

De hoofdverdedigingslijn tussen Strobrugge (Maldegem) en het Kanaal Gent-Terneuzen kent een grote densiteit aan bunkers. De bunkers wisselen af qua typologie. Ze zijn duidelijk opgetrokken aan de hand van bepaalde standaardontwerpen, maar kunnen niettemin variëren in hun uitvoering. De landmacht maakte gebruik van geprefabriceerde betonstenen die, verankerd met ijzers, dienden als gietkoffer waartussen beton gestort werd. Het plafond is meestal gegoten op ijzeren profielen waartussen houten planken waren aangebracht.
Deze bunker is een betonnen militaire post, naar verluidt, met een rechthoekig grondplan van 7,75 op 6,50 meter. Het plafond binnenin is verstevigd met stalen profielen. Tussen de twee toegangen aan zuidwestelijke zijde steekt een luifel uit, die via een betonnen trap bereikt kan worden. Het dak zou volledig vlak zijn.
De twee toegangen vormen de uiteinden van een geknikte gang van één meter breed, die aan oostelijke zijde iets verder doorloopt, naar verluidt een ruimte voor het plaatsen van een toiletton. Via een doorgang van 1,55 meter breed kan de binnenruimte van 5,10 op 2,50 meter bereikt worden. In het plafond zitten twee kleine openingen verticaal door het dak. Een derde opening loopt vanaf de bunkerkamer schuin horizontaal tot doorheen de zuidwestelijke buitenmuur.
Zie ook www.meetjes.land.


Website:

http://www.bunkergordel.be/

Tags:

HOLLANDSTELLUNG

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten