Duitse bunker, Oude Baan, Haasdonk (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse bunker

Betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, op een akker ten zuiden van Oude Baan. De bunker maakt deel uit van een cluster bunkers die min of meer op één lijn liggen. De bunker situeert zich aan de oostelijke zijde van deze bunkerlijn.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.
Deze bunker wordt op Duitse plannen aangeduid met 'UTr2'. Het betreft een relatief groot type bunker, dat bedoeld was als 'Unterstand Truppen'. In deze bunker konden naar verluidt twee groepen van elk negen man schuilen. Dit type bunker was ook geschikt als commandopost voor een bataljon of compagnie. Hij werd enkele tientallen meters achter de voorste lijn ingeplant. Hij heeft een rechthoekig grondplan, met twee toegangen aan de achterzijde, die elk via een L-vormige gang uitmonden in de grote binnenruimte.
Deze bunker is een militaire constructie uit gewapend beton met een rechthoekig grondplan van grosso modo 9,15 x 5 meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht. Aan de achterzijde neemt het dak de vorm aan van een licht zadeldak. De hoeken en randen aan de voorzijde en aan de zijkanten zijn afgerond, zodat de hoeken van de achtergevel uitsteken. Aan de buitenzijde is op het beton een afwerkingslaag en wellicht ook zwarte teer aangebracht. Aan de oostelijke zijde zitten twee toegangen met ertussen een ronde opening, waarvan de linkertoegang is dichtgemetseld. Deze toegangen vormen elk de uiteinden van een L-vormige gang, die ook aan de binnenzijde met een deur kon afgesloten worden. De binnenruimte zou ongeveer 7,15 meter breed, 2,25 meter tot 3,5 meter diep en 1,8 meter hoog zijn. Bij de rechtertoegang zit een rond zinkputje voor waterafvoer.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten