Duitse bunker, Moerstraat, Vrasene (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse bunker

Betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in een grasland. De bunker maakt deel uit van een cluster bunkers, waarvan er drie in hetzelfde grasland liggen.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.
Deze bunker wordt op Duitse plannen aangeduid met 'U39'. Het betreft een type bunker dat bedoeld was als onderkomen voor manschappen, als 'Unterstand'. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de T-vormige plattegrond, de gebogen hoeken en randen aan de voorzijde en de twee toegangen aan de achterzijde van de bunker.
De bunker is een militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan de westelijke zijde. De totale afmeting van de constructie bedraagt min of meer 8,4 x 4,2 meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De randen van het dak en de hoeken aan de voorzijde (westelijke zijde) en aan de zijkanten zijn afgerond. Op het betonnen dak is een afwerkingslaag aangebracht.
De linkertoegang aan de (oostelijke) achtergevel is dichtgemetseld. Tussen beide toegangen zijn ronde openingen en een verticale gleuf te zien.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten