Duitse bunker, Krekelmuit, Eeklo

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse bunker

Halfondergrondse betonnen militaire constructie in een tuin, op het gehucht Krekelmuit, net ten noorden van de voormalige spoorlijn 58. Vóór de bunker is een nieuwe wand geplaatst. Deze bunker maakte deel uit van de hoofdverdedigingslijn van de ‘Hollandstellung’.

Kenmerken

Meer info

De hoofdverdedigingslijn tussen Strobrugge (Maldegem) en het Kanaal Gent-Terneuzen kent een grote densiteit aan bunkers. De bunkers wisselen af qua typologie. De landmacht maakte gebruik van geprefabriceerde betonstenen die, verankerd met ijzers, dienden als gietkoffer waartussen beton gestort werd. Het plafond is meestal gegoten op ijzeren profielen waartussen houten planken waren aangebracht.
Deze bunker was opgetrokken naast het inmiddels afgebroken wachthuisje aan de overweg van de spoorweg Eeklo-Brugge.
De bunker heeft een rechthoekig grondplan van 7,75 op 6,50 meter. Het plafond is gegoten op een houten bekisting versterkt met stalen liggers. Aan zuidelijke zijde, tussen de twee toegangen, zou een luifel van 2,35 meter breedte steken, tot op 0,50 meter verder dan de bunkerwand, versterkt met spoorwegrails die doorlopen in de gangen.
Aan zuidelijke zijde zitten twee toegangen, die uitgeven op eenzelfde gang, die op zijn beurt uitgeeft op één binnenruimte. De brede toegang tot die binnenruimte is aan de hand van een smal bakstenen muurtje in twee verdeeld. In het plafond zitten verluchtingskokers, waarvan sommigen schuin lopen. De gang loopt iets verder door naar het oosten toe: hier zou een toiletton geplaatst zijn.
Zie ook www.meetjes.land.


Website:

http://www.bunkergordel.be/

Tags:

HOLLANDSTELLUNG

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten