Beeldengroep 'Het treurende ouderpaar'

Peter Kollwitz

Meer info

Achteraan op de Duitse militaire begraafplaats in het Praetbos te Vladslo zitten twee geknielde figuren op een sokkel. Zij stellen 'Het treurende ouderpaar' van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz voor en staan opgesteld vóór het graf van Musketier Peter Kollwitz. Peter Kollwitz was de tweede zoon van Karl en Käthe Kollwitz. Hij sneuvelde op 18-jarige leeftijd op 23 oktober 1914.

Reeds een week na zijn dood rijpte bij moeder Käthe het plan om een gedenksteen te ontwerpen voor haar zoon. In de loop van de jaren ontwierp ze verscheidene werken die in 1932 uiteindelijk zouden leiden tot de beelden van 'Het treurende ouderpaar'.

Links knielt de vader met al zijn opgekropt mannelijk leed : met ingevallen wangen en een verbeten trek om de mond, de armen krampachtig om het lichaam geslagen en het hoofd uit de opgetrokken schouders groeiend : neerblikkend op de duizenden graven, waaronder dat van zijn zoon Peter in het onmiddellijk bereik van zijn ogen. Rechts knielt de moeder, Käthe Kollwitz zelf : voorovergebogen, de ogen geloken, met de rechterhand de wijde mantel dicht tegen haar wang aandrukkend : één en al innigheid, verdriet en liefde. De beelden werden in hardsteen uitgevoerd naar het ontwerp van Käthe Kollwitz : -de vaderfiguur door August Rhades (°1886) : hout- en steenbeeldhouwer, leerling van Erwin Kurz -de moederfiguur door Fritz Diederich (°1869) : beeldhouwer aan de Berlijnse academie van 1891 tot 1898 Käthe Schmidt werd op 8 juli 1867 geboren te Koningsbergen (voormalige hoofdstad van Oost-Pruisen). Zij huwde met Karl Kollwitz en kreeg twee kinderen : Hans en Peter. Haar hele leven stond in teken van de (vooral grafische) kunsten. Haar kleinzoon Peter (zoon van Hans en genoemd naar zijn gesneuvelde oom) sneuvelde in 1942 in Rusland. Käthe stierf te Moritzburg op 22 april 1945. (Bron : Raf Seys, "Käthe Kollwitz in Vlaanderen")


Website:

http://www.wo1.be/nl/db-items/beeldengroep-het-treurende-ouderpaar

Historische datum

23-10-1914

Tags:

DUITS - DUITSE RIJK - KOLLWITZ - BEGRAAFPLAATS - HERDENKING

Thema's:

DOOD - FRONTSTREEK - GETUIGEN - GEZIN - MENSELIJKE VEERKRACHT - SOLDATEN - VIJAND

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten